Izolacija zalogovnika

Izolacija v gospodinjstvu je danes pri oskrbi vašega doma izjemno pomembna naloga in nujnost, če želite ohraniti kakovost vaših toplotnih teles, jim zagotoviti dolgo življenjsko dobo, hkrati pa prihraniti pri energiji in plačilu položnic. Pomembno je, da energija ne izpuhti v nič in da je čim boljše izkoriščena. K temu pripomore tudi odlična in kakovostna izolacija zalogovnika, ki znatno pripomore k zmanjšanju stroškov in seveda zato tudi ohranja vaš družinski proračun v plusu.

Zalogovnik je ustvarjen za akumuliranje ogrevalnih voda, njegova naloga je tudi priprava tople sanitarne vode. Uporabljajo se v ogrevanih, hladilnih in solarnih sistemih. Izdelujejo jih iz jeklene pločevine, ki mora biti izjemno kvalitetna in obvezno morajo biti zaščiteni z barvo, ki jih ščiti pred rjavenjem. Izolacija zalogovnika nam prinaša številne pluse. Predvsem pomembno je to, da se s pravilno izolacijo zalogovnika kotel boljše izkoristi in s tem seveda energija. Hkrati nam zalogovnik daje večje ogrevalno ugodje in poskrbi, da so emisije vse preveč škodljivih plinov veliko nižje.

Da bo izolacija zalogovnika pravilna in kakovostna, je pomembno že za kak zalogovnik se odločimo. Če ima vaš nekaj, čemur se reče povratne lopute, pomeni, da ste izbrali odličen zalogovnik. Te lopute namreč preprečujejo gravitacijsko kroženje vode oziroma, če uporabimo čisto strokoven izraz, termo – sifonsko kroženje. Odločilna je tudi izolacija priključkov, ki so na zalogovniku, saj je tudi to bistven razlog za zmanjšanje toplotnih izgub. Nekakšna delna izolacija zalogovnika je opravljena že, če je zunanja stena oblečena oz. prevlečena z AI folijo, katere krasna lastnost je ta, da se toplotno sevanje odbije nazaj v zalogovnik.

Ločimo med klasičnimi in modernimi zalogovniki. Sodobnejši so razviti tako, da so energetske izgube manjše, materiali so bolj ekološki in dlje ohranjajo toploto vode. Za primerjavo in lažjo predstavo – klasični hranilnik drži toplo vodo dva dni, moderen približno pet dni in šele po tem obdobju se voda v zalogovniku ohladi. To seveda pomeni, da so naše izgube veliko manjše.

Tako kot velja za ostala ogrevalna telesa, je smiselno na izolacijo pomisliti preden se vaša gradbena dela v novem domu zaključijo, saj se s tem vaši stroški, ki jih izolacija zalogovnika prinese, zmanjšajo za kar nekaj evrov. V kolikor to ni možno, vam priporočamo, da še posebej skrbno premislite o tem, kdo bo za vašo izolacijo poskrbel, da ne bo prišlo do nepotrebnih napak, škode in še slabše porabe energije.

Izolacijski sistemi se nenehoma razvijajo, dopolnjujejo in izboljšujejo. Prav je, da za izvedbo izolacije poiščete strokovno usposobljeno podjetje, ki vlaga v napredek izolacijskih materialov in postopkov, saj boste le tako lahko mirni, da ste naredili najboljše za vaše gospodinjstvo in je vaša izolacija zalogovnika narejeno dovolj kakovostno. To bo namreč vplivalo na boljšo porabo energije v vašem domu, manjše stroške, večji družinski proračun, hkrati pa boste nekaj storili tudi za okolje, saj se bo vaša poraba energentov zmanjšala in manj škodovala naši atmosferi. Vnos toplogrednih plinov bo manjši in zrak bo zaradi tega bolj čist. Prav je, da poskrbite, da bo vaša in naša prihodnost najboljša. Izolacija zalogovnika in ostalih toplotnih teles je le en majhen korak, ki pa ne sme biti zanemarljiv.

Kontaktirajte nas