Izolacija vodovodnih cevi

V zimskem času sta oskrba s toplo vodo in urejen dober sistem za ogrevanje zelo pomembna za vsako gospodinjstvo. Kurilna sezona je za marsikoga zelo stresna, saj so vsako leto zime bolj in bolj nepredvidljive, stroški se vedno bolj večajo in energija se enostavno ne izkoristi na pravilen način. Tukaj pa je tudi prisoten strah pred zamrznitvijo vodovodnih cevi in s tem posledično pred velikimi preglavicami, ki jih ta pojav lahko povzroči. Na srečo obstajajo preventivni ukrepi kot je izolacija vodovodnih cevi, ki jih lahko uvedemo, da do tega ne pride in smo lahko brezskrbni skozi čisto vse letne čase, ne glede na njihovo nepredvidljivost.

Izolacija vodovodnih cevi je tista osnova odločitev, ki jo lahko sprejmete še danes. Je ključna za ohranjanje kakovosti vodovodnih cevi in preprečuje marsikatero nadlogo, še posebej že zgoraj omenjeno zamrznitvijo cevi. Nekoč so bile vodovodne cevi narejene bolj ali manj iz pocinkanega železa, dandanes pa jih je velika večina plastičnih, saj so železne imele vse preveč negativnih lastnosti. Prva težava je bila, da jih sploh ni mogoče ukriviti, zelo problematične pa so se izkazale tudi zaradi pojava korozije. Ker so jih zdaj nadomestile plastične cevi, ki imajo kar veliko prednosti in odlik, je že to dobrodošel napredek, ki vam lahko pomaga, da bo vaša oskrba vodovodnih cevi odlična in kakovostna. Plastične cevi namreč prenašajo višje temperature in se jih da veliko bolj obremeniti s temperaturo kot železne. Imajo tudi veliko daljšo življenjsko dobo in stroški vzdrževanja plastičnih cevi so manjši, hkrati pa je tudi njihova montaža veliko lažja pa tudi cenejša. Kar je pa še najbolj pomembno – plastične cevi nimajo možnosti za korozijo, odporne pa so tudi na kisline. Pika na i k dolgi življenjski dobi pa je pravilna izolacija vodovodnih cevi, saj z njo preprečimo nepotrebno segrevanje hladne vode in ohlajanje tople vode, prihranimo na energijo, posledično pa so zaradi tega tudi naši mesečni stroški manjši.

Kot smo že omenili zgoraj, lahko vodovodne cevi v zimskih mesecih pomrznejo. Običajno se to zgodi zaradi kombinacije različnih razlogov kot na primer nenadni padec temperatur, pomanjkljiva oz. nekakovostna izolacija in nepravilno nastavljen termostat. Kljub vsem pozitivnim lastnostim, ki jih plastične cevi imajo, pa je žal brez pravilne zaščite še vedno nemogoče preprečiti, da bi zmrznile in posledično tudi popokale. Ko pride do tega neljubega dogodka, je to vse prej kot lahko urediti in popraviti, je tudi finančno kar velik zalogaj. Ko cev popoka, je dovolj že samo majhna, par milimetrov velika razpoka, da v vašem domu nastane grozljiva, v najslabšem scenariju tudi nepopravljiva škoda. Govorimo o tem, da lahko iz cevi izteče tudi na tisoče litrov vode v enem samem dnevu in naenkrat imamo sredi najhujšega mraza še poplavo, razpaslo plesen in resne poškodbe celotnega našega domovanja. Ravno iz vseh teh razlogov je izolacija vodovodnih cevi izjemnega pomena, nujna in pomembna. Narave žal ne moremo nadzorovati, izolacija vodovodnih cevi pa je pod našim vplivom in je odvisna izključno od nas. Je nekaj, na čemer se ne splača stiskati denarnice, saj je to veliko lažje urediti, kot sanirati škodo poplave.

Svoj dom izolirajte še pred zimo, saj je lahko dokaj hitro prepozno. Najbolj pomembna je izolacija vodovodnih cevi v kleti in v podstrešnih prostorih, kjer so cevi najbolj izpostavljene. Vsekakor pa je najbolj pametno, da izolirate čisto vse cevi, saj je potrebno razumeti, da več cevi izoliramo, bolj zaščitene so vse ostale cevi. Materiali, ki so primerni za izolacijo, so na primer steklena volna, stiropor, lahko pa uporabilo toplotno izolirno barvno. Najboljše pa je, da se pred samo izolacijo oglasite pri strokovnjakih, se z njimi posvetujete in njim prepustite opravilo, ki je tako zelo pomembno za vaše cevi.

Kontaktirajte nas